Polisomnografi ( Uyku Tetkiki ) denen bu test ile uykunuzun ve uyku ile ilgili sorunlarınızın tam olarak teşhis edilmesi için gece boyunca beyin aktiviteleriniz ve vücudunuz ile ilgili farklı fonksiyonları kaydetmek ve aradaki ilişkiyi araştırmak mümkün olur. Tetkiki, uyku tıbbı konusunda eğitim almış olan uyku tıbbı teknisyeni yapar. Laboratuvarda ev rahatlığının sağlanabilmesi için uymanız gerek bazı kurallar vardır. Bunlar;
* Randevu gecesi yanınıza pijama, terlik, havlu alarak gitmeniz gerekli.
* Randevu günü gün içinde uyumamanız gerekmektedir.
* Değerlerinizin net bir şekilde kayda geçmesi için gün içinde banyo yapmanız, sakal traşı olmanız ve varsa ojelerinizi çıkarmanız gerekmektedir.
* Randevu günü fazla kafeinli içecek tüketmemeniz rahat uyuyabilmeniz için size yardımcı olacaktır.
Nadir durumlarda, hasta gerçekten uykuya dalamzsa, uykunun yapısını yada söz konusu hastalığı etkilemeyecek uyku ilacı verilebilir.
1) Elektroensefalografi (EEG) : Saçlı deri üzerine yerleştirilen, en az 3 sensör ile ön, orta ve arka beyin bölgelerinin elektriksel aktivitesi kaydedilir.
2) Elektrookulografi (EOG) : Sağ ve sol gözün yan taraflarına yerleştirilen sensörler ile göz küresi hareketleri kaydedilir.
3) Çene Yüzeyel Elektromiyografi (EMG) : Çene üzerine yerleştirilen iki farklı bölgeye yerleştirilen sensörler ile kas gerginliği ölçülür.
4) Bacak Yüzeyel Elektromiyografi (EMG) : Sağ ve sol bacak üzerinde dizden aşağı bölgeye ayrı ayrı yerleştirilen iki sensör ile uyanıklık ve uykuda bacak hareketleri ölçülür.
5) Vücut Pozisyonu : Göğüs üzerine yerleştirilen bir sensör ile gece boyunca hangi pozisyona geçildiği kaydedilir.
6) Ağız Ve Burun Hava Akımı : Ağız ve burnun önüne gelecek şekilde yerleştirilen bir sensör aracılığıyla, uykuda ağız ve burundan alınan ve verilen hava kaydedilir.
7) Burun Hava Basıncı : Burun deliklerinin ön bölümüne yerleştirilen bir sensör aracılığı ile burundan geçen hava akımı ölçülür.
8) Göğüs Ve Karın Hareketleri : Göğüs ve karın bölgesine konulan kemer tarzında bir sensör ile uykuda nefes alma ve verme sırasında oluşan göğüs hareketleri ölçülür.
9) Oksijen Satürasyonu : İşaret parmağı üzerine yerleştirilen bir sensör aracılığı ile kandaki oksijen miktarı ölçülür.
10) Solunum Sesleri : Boynun üzerine yerleştirilen bir sensör aracılığı ile uykuda ortaya çıkan, horlama, inleme, konuşma gibi aktiviteler ölçülür.
11) Elekrokardiyografi (EKG) : Göğüs üzerine yerleştirilen sensörler aracılığı ile uykuda kalp ritmi ve nabız ölçülür.
PSG (Polsomnografi) testinde elde edilen veriler neticesinde, eğer uyku sorununa rastlanırsa ( horlama, nefes darlığı vb. ) o zaman titrasyon testi de hastaya uygulanır. PSG testi esnasında ek olarak size bir maske bağlanır, bu maske aracılığı ile solunum yolunuzu açık tutmak için bir basınç uygulanır, uyku esnasında yaşadığınız sorunların giderilebilmesi için uygun ve doğru olan basınç belirlenir. Bu basıncı uygulayan cihaza CPAP Cihazı denir. Klinikte kullanılan Cpap cihazları bilgisayar aracılığı ile kontrol edilir. Vücudunuzun verdiği parametrelere bağlı olarak basınç şekillenir ve doğru basınç ile hangi cihazı kullanmanız gerektiği saptanır.
CPAP Titrasyonunda amaç; yan etkiler ortaya çıkmadan etkili olacak en düşün basıncı bulmaktır.